امروز در برنامه ی زلال سخن آیت الله سید احمد خاتمی خاطره ای در رابطه با اهمیت نماز تعریف کردند که آن را نقل به مضمون بیان می کنم. گفتند:
در جلسه ای که با مقام معظم رهبری داشتیم کمی بعد از شروع سخنان رهبری صدای اذان آمد
ایشان بلافاصله گفتند با این صدا ادامه ی سخن لجبازی با خداست
نماز خواندیم و بعد از ادامه ی نماز جلسه ادامه پیدا کرد( نماز را به خاطر سخنرانی و جلسه عقب نینداختند)
برنامه زلال سخن شبکه 3 مورخ 26 / 10 / 1393
گفتم: بله!
گفت: من به راننده گفتم که نگه دارد.
گفتم: چه طور گفتی؟
گفت: رفتم گفتم: آقای راننده ببخشید. نگه دارید تا نماز بخوانیم. او هم گفت: خیلی خوب! باشد. اما بعد نگه نداشت شاید هم فراموش کرد.
گفتم: نه! اگر چمدانت از داخل ماشین میافتاد، چه طوری میگفتی؟ میگفتی: آقای راننده چمدانم افتاد، نگه دارید؟! نه! اگر چمدانت میافتاد میگفتی: نگهدااااار! نگهدااااار! چمدانم افتاااااااد.
آن غیرتی که برای چمدانت داری، برای نماز نداری.
برنامه درسهایی از قرآن مورخ 1376/11/4
این سوال را از حاج آقا قرائتی پرسیدند و ایشان اینگونه پاسخ دادند:
همه ما چنین دوستانی داریم یا خیلیها و یا ممکن است بخواند ولی آسیب پذیری دارد که اگر جایش عوض بشود نمیخواند و یا رفیقش، سؤال خوبی است که خود چرا نماز بخوانیم و اگر رفیق ما نمیخواند چکار کنیم٬ و یا سؤال اینچنین مطرح شود: چگونه دوست و فرزندمان را به نماز و یا کارهای خوب دیگر دعوت کنیم؟
موسی(علیه السلام) به خداوند عرض کرد: خدایا من چکار کنم که مردم عاشق تو شوند؟
فرمود: ای موسی نعمتهای مرا برای مردم بشمار، اگر چنین کردی عشق مردم به من زیاد میشود.
وقتی عشق آنها زیادشد نماز میخوانند.
مثال: اگر پدر و مادر زحمات و خدمات خود را برای فرزند عصیانگر خود تعریف کنند، محبّت او به والدین زیاد، پس اگر امر و نهی به او داشتند او خوب گوش داده و عمل میکند. و ممکن است غافل باشند پس:
1- نعمتهای الهی را برای او بشماریم.
2- دوستان او نماز خوان باشند.
فضاسازی خیلی مهم است، ماهیها چون در آب هستند شنا را یاد میگیرند.
3- آسان گرفتن نماز.
حال لازم نیست تمام مستحبها را انجام بدهیم، بلکه به حداقل اکتفا کند. کسی که میخواهد مسلمان شود:
اول(قولوا لا اله الا الله تفلحوا) بس است دیگر صحبت از جبهه و جنگ و. . . نباشد.
4- نقش نماز و عاقبت ترک آن.
جوانان معتاد اهل نماز هستند؟ و جوانان فاسد و خلافکار و زندانی، در پارک بیشتر خلاف میشود یا مسجد وخلافکاری جایش کجاست؟ رفیق بد و. . . در جمع آیا بچههای مسجد پدر و مادر را میسوزانند یا لاابالی گرچه ممکن است گاهی هم به عکس شده ولی معمولاً چگونه است. آمار منحرفین و معتادین قرآن میفرماید: »إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ« العنکبوت(45) نماز انسان را از بدیها باز میدارد.
مثال: کسی که لباس سفید بپوشد خود روی خاک نمینشیند و کسی که نماز میخواند برای درجه خود حریم و حرمت قائل است.
مثال: شما ندیدهاید یک روحانی با عمامه در خیابان بدود، هر چه هم عجله داشته باشد برای لباس حرمت قائل است.
مثال: هیچ وقت سردار و سرتیپ در خیابان تخمه نمیشکند برای درجه خود حرمت قائل است.
5- شخصیت دادن و عکس العمل
دانشجویی که نماز میخواند همه او را دوست داشته و حرف و امضای او را قبول میکنند و به عکس بی اعتنایی ویک بچّه در منزل اگر نماز بخواند احساس کند همه او را دوست دارند.
داستان تاریخی:
پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) یک خواهر و برادر رضاعی(که از یک مادر شیر خورده اند) داشت یک روز این خواهر و برادر آمدند و با او صحبت کردند، حضرت با برادر خیلی عادی برخورد و خواهر را خیلی احترام کرد.
سؤال کردند: چرا یکی را کم و خواهر را زیاد احترام فرمودید.
حضرت فرمود: این خواهر پدر و مادرش را احترام میگذارد من هم او را احترام کردم.
حضرت وارد مسجد شد گروهی به نماز و دعا مشغول و عدهای هم به بحث علمی.
حضرت فرمود: من همه را دوست دارم ولی میخواهم در بحث علمی شرکت کنم.
6- با عمل اهمیّت نماز را القا کنیم.
اگر مادر با لباس شیک و عطر و قیافة خوب آماده شود دخترش سؤال میکند میخواهیم برویم عروسی بگوید می خواهم نماز بخوانم.
حدیث: زن که میخواهد نماز بخواند، هر چه طلا دارد، ندارد نقره، ندارد بهترین لباس خود را بپوشد و مرد هم بهترین لباس با عطر.
که فرزند احساس کند نماز یک چیزی است که اهمیّت نماز را با عمل، نه اینکه حال ناهار و یا بعد، ارزش نماز را با عمل، نه مثل بعضی که با بی اعتنایی و کسالت نماز خوانده و فرزند هم، وقتی میبیند با لباس کثیف و دهن درّه و. . . فرق میکند خوش صدا و یا بد صدا اذان بگوید در دعوت و تشویق مردم به نماز و مسجد تمیز.
7- در نظر گرفتن گرایشهای روحی افراد.
فرزند تمام وجودش ورزش و دیدن مسابقات بین المللی است نگو مسجد، بگو ورزش را انجام بده در میدان ورزش سالن نمازخانه هم هست نماز هم بخوان، چیزی بگوئید که بپذیرد.
نگو سینما نرو، بگو فیلم بد نگاه نکن، حلالها را حرام نکنید، که میروی ورزش من راضی نیستم. البته ما ورزشکار وفوتبالیست بین المللی و نماز خوان داریم، که در چند میدان بین المللی هم نماز خواندند در ورزشگاه تهران نمازجماعتی خواندند
ما میتوانیم در میدان ورزش هم کار خود را انجام دهیم. رسول خادم زمانی که پیروز شده و سجده شکر میکندخیلی مورد توجّه قرار گرفته و این کار ارزشمند است. همه دنیا همدیگر را بغل کرده و او به خاک افتاد و گفت:(الحمدالله) پس مهم گرایش روحی است.
9- استمداد از خداوند:
که از همه مهمتر است. خداوند به موسی فرمود: تو پیامبری. حضرت به خداوند عرض کرد: پس » قالَ رَبِّ اشْرَحْ لی صَدْری وَ یَسِّرْ لی أَمْری وَ احْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسانی«
از خدا نفوذ کلام بخواهیم. پس با این کارها میتوانیم اثر بگذاریم.
نماز یک دولا و راست شدن نیست. خیلی چیزها در نماز است. من یک وقتی یک مثل میزدم، میگفتم: یک کسی که لباس میشوید، ظاهرش این است که لباس میشوید. اما در این خیلی چیز است. عرق بدنش هم درمیآید، غذایش هم هضم میشود. ایام فراغتش هم پر میشود. ورزش هم میکند. لباس که تمیز شد لباس تمیز نشاط میآورد. هرکس هم به لباس تمیز نگاه کند او هم نشاط پیدا میکند. اگر برای همسرش میشوید علاقهی همسرش هم زیاد میشود. یعنی یک خرده نگاه کنید چه چیزی در این است.
در نماز خیلی چیزها هست. بهداشت هست، حقوق هست، ادب هست، انتخابات هست، آزادی هست، همه چیز در نماز هست. کمالی نیست مگر اینکه در نماز نباشد. من در خیلی از دانشگاهها گفتم. گفتم: اگر یک کسی یک کمال پیدا کرد که در نماز نبود، من جایزه به او میدهم.
ادب در نماز هست. تا آقا حرف میزند تو هیچی نگو.
اطاعت در نماز هست. قبل از آقا خم نشو، قبل از آقا سرت را از خاک برندار. قبل از آقا رکوع نکن.
انتخابات در نماز هست، این آقا را قبول نداری، جایی برو که آقایش را قبول داری.
آزادی در نماز هست، رکعت اول اقتدا کردی، رکعت دوم نمیخواهی ادامه دهی میگوید: مجبور نیستی، قصد فرادی کن. مجبور نیستی که حالا که در این جماعت آمدی تا آخر با این جماعت باشی.
قرائت در نماز هست، پیش نمازی را انتخاب کنید که قرائتش بهتر باشد.
عدالت هست، پیش نماز باید عادل باشد.
نظم هست، صفها باید منظم باشد.
تغذیه هست، لقمهی حرام در شکم باشد نماز قبول نیست. صحیح هست، قبول نیست. مثل چای در آفتابه، چای است کسی نمیخورد.
اگر لقمهی حرام در شکم باشد نماز قبول نیست. حق مردم در نماز هست، حق همسر در نماز هست، حق والدین در نماز هست، حق حیوان در نماز هست! حیوان اگر تشنهاش است شما حق نداری وضو بگیری. باید آب را به حیوان بدهی و تیمم کنی.
دقت در نماز هست. اعضای وضو به اندازهی سر سوزن شسته نشود، اگر انگشتر شما تنگ باشد که آب زیرش نرود، وضوی شما باطل است. سر سوزن،
اضافهکار در نماز هست، نماز نافله.
بزرگداشت و یاد شهدا در نماز هست، مهر کربلا.
شانه در نماز هست، شانه بزنی، یک رکعت تو سی برابر میشود.
عطر بزنی سی تا هم برای عطر اضافه میشود.
مسواک بزنی هفتاد تا هم برای مسواک اضافه میشود.
نشاط در نماز هست، ولو زمستان لولهها آب داغ است، با آب سرد وضو بگیر، خشک نکن! ثوابش سی برابر است. چون هرچه آب سرد روی پوست بدن باشد نشاطش بیشتر است.
معاد در نماز هست، «مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» (فاتحه/4) توحید در نماز هست، «أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَریکَ لَه».
آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند، در نماز است. چون شما میگویی: «اللَّهُ أَکْبَر»! تو بزرگ هستی، وقتی خدا بزرگ است، آمریکا کوچک است. شما سوار هواپیما میشوی بالا میروی، این خیابان 45 متری میشود اندازهی یک طناب سیاه. پایین که هستیم اوه 45 متر عرض خیابان است! بالا که رفتیم این خیابان 45 متری مثل یک طناب سیاه میشود. بالابرویم اصلاً کرهی زمین اندازهی یک پرتقال میشود. همهی شش میلیارد آدم سر یک پرتقال دعوایشان است. هرچه بالاتر برویم، هرچه ایمان ما به خدا بیشتر شود، آمریکا نزد ما کوچکتر است.
آرایش در نماز هست. زن هرچه طلا دارد وقت نماز به خودش آویزان کند، ثواب دارد. مردی که طلا برایش حرام است بهترین عطر را بزند.
رنگ در لباس هست، لباس با رنگ سفید ثوابش بیشتر است.
نماز هنر خداست
ما بدانیم نماز چیست. نماز هنر خداست، صنعت خداست. صنعت خداست، مهندسی خداست که در چهار، پنج دقیقه، این همه چیز جاسازی کرده است،
ورزش در نماز هست، حرکات رکوع و سجود. بهترین وقتی که خون به مغز میرسد وقت سجده است. البته سجده برای این کار نیست. سجده برای قرب به خداست، منتهی اینها هم درونش هست. مثل اینکه شما که صله رحم میروید، عمو و عمه و خاله و دایی را ببینی، شما برای دید و بازدید فامیلی، صله رحم میروید، منتها خوب در راه که میروید غذایت هم هضم میشود. کسی برای هضم غذا خانهی عمه نمیرود. نماز برای خداست، منتها خوب اینها...
معرفی کتاب
ما اینها را جمع کردیم تحت عنوان پیوندهای نماز حق تألیف هم ندارد. هرکس میخواهد چاپ کند، چاپ کند. چون اگر بگوییم: حق تألیف دارد، میگویند: قرائتی میخواهد کتابهای خودش را بفروشد. ما کتابهایمان را هر مؤسسهای غیر اقتصادی خواست چاپ کند، آزاد است چاپ کند. یک تفسیری برای دانشگاه نوشتیم، در یک سال و نیم چهل و سه بار چاپ شد. میلیونها بار تفسیرهای کوچک ما در دانشگاهها چاپ شده و کتاب درسی شده است. یکی از مشکلات ما این است که وقتی میگوییم: حق تألیف محفوظ، قفل میشود. آقا هرکس میخواهد چاپ کند، باز میشود.
چگونه مردم را به نماز دعوت کنیم؟
1- چراهای نسل نو را جواب بدهیم. ممکن است بلد نباشیم، شماره تلفن یک اسلام شناس را داشته باشیم. هر خانهای شماره تلفن یک اسلام شناس را داشته باشد. یک شبهاتی پیش میآید، شبهه پیش میآید، بچه از مادرش میپرسد مادرش نمیتواند جواب بدهد. از اسلام شناس بپرسد و بگوید.
2-بچههایتان را با مسجد آشنا کنید.
نماز، معراج مومن است.
اولین پرسش در قیامت از نماز است.
نماز، ستون دین است.
اگر ایمان به همین چندسطر داشته باشیم حتما برای نمازمان اعتنا و غیر به خرج خواهیم داد.